onsdag 17. august 2016

Èn stor - og flere mindre agurker

Sommernyheter i TV og radio kalles gjerne agurknytt. Såvidt jeg har forstått kommer navnet av at journalistene i den stilleste sommertiden gjør alt de kan for å lage nyheter av noe som egentlig ikke er nyheter. Som for eksempel størrelsen på agurkene.

Til en viss grad kan dette også sies om forsøk på å lage sommernyheter fra Estland. Det har vært de vanlige tingene. Med ett unntak, og det tar jeg med én gang: Det er store nyheter om kirkebygget i Mustamäe! Prosjekttegningene er ferdige, og de har fått byggetillatelse. I tillegg har Tiina (presten) i et møte med ordføreren i Tallinn fått hans ord på at byen vil støtte kirkebyggingen i Mustamäe med 1,5 millioner euro (ca 15 millioner kroner)!!! Det er helt utrolig at kommunen vil gå inn med en slik sum i dette sekulære landet. I Saku har kommunen til sammenlikning til nå støttet symbolsk med kun 1 euro, hvis man ser bort fra eiendommen som vi har fått til låns for 99 år.

Det eneste «aber» for Mustamäe sin del, er at menigheten selv også må skaffe 1,5 millioner euro... Som Tiina sier: «Så nå har det blitt veldig konkret, og vi trenger mye penger.» Kirkebygging kan støttes på nms.no...

Tallinn kommune ønsker å starte kirkebyggingen allerede i høst, og har sånn sett nesten dårligere tid enn menigheten selv! Trolig har dette sammenheng med at de gjerne vil få den ferdig til nasjonens hundreårsjubileum i 2018, hundre år etter frigjøringen, og hundre år etter at byen fikk navnet Tallinn (tidligere Reval).

Kirkebygginga i Saku er på samme stadium mht byggetillatelse og prosjektering som søsterkirka i byen, men vi ikke har fått samlet inn mer enn snaut tiendelen av den summen vi trenger. Totalt trenger vi ca. 1 million euro (10 mill. kroner). Kirka i Saku er for øvrig betydelig mindre enn kirka i Mustamäe, og det ble også spart inn en del penger ved ikke å arrangere arkitektkonkurranse.

Så var det de mindre agurkene. Sommertid i våre menigheter i Saku og Mustamäe er ganske forskjellig fra året ellers. I begge menigheter er det jo til vanlig stort aktivitetsnivå, og flere ting som skjer i løpet av ei uke. På sommeren går ting mer på lavgir. Frivillige hviler i større eller mindre grad, ja selv presten. Men de følgende tre tingene skjer: Gudstjenester, matpakkeutdeling og leirer. Til gjengjeld er leirene ofte flere, og gudstjenester har vi hver søndag hele sommeren også.

(I parentes bemerket må jeg her si at vi ble ganske overrasket over den store forandringen som har skjedd i norske menigheter fra vi reiste ut i 2011 til idag. Den gang var det mer selvsagt at menighetene hadde gudstjeneste hver søndag hele sommeren. Men på vår turné rundt i Norge i sommer fant vi fort ut at dette ikke er tilfelle lenger. I ett tilfelle skulle det til og med være sommerferie fra gudstjenester en hel måned!).


Mustamäe menighet har i sommer arrangert èn bo-hjemmeleir (gutteleir - på bildet), samt èn tweensleir på øya Saaremaa. Saku menighet har arrangert èn ungdomsleir (sammen med fire andre menigheter), én fotballeir samt Saku barneleir. Ungdommer fra begge menigheter, samt våre ettåringer, var med på Estlands største ungdomsleir, Jäpe (nederste bilde), i juli.

Leirene har såvidt jeg vet alle gått veldig bra i år. Ave lager straks et innlegg om Saku barneleir som du vil finne her på bloggen. Hvis noen ønsker mer info fra de andre leirene, henviser jeg til de utmerkede bloggene til våre avtroppende ettåringer, Brit Helen og Marcus:


https://eestimarcus.wordpress.com/ (i parentes bemerket nevner jeg at norske bør bla litt nedover, siden Marcus nå etter hjemkomsten har fortsatt å skrive blogg, men nå for estere PÅ ESTISK!!!


Magne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar