mandag 2. juni 2014

Våren er norsk

Vi er inne i en hektisk fase, like før en stor helg med både besøk, dåp og konfirmasjoner. Og snart skal vi på sommerferie til Norge, samt NMS’ generalforsamling, NMS’ familieleir med mere. Her er det ikke annet å gjøre enn å ta tak i tiden før den går sin vei, og skrive et lite blogginnlegg!

Våren har for vår del hatt et tydelig preg av Norge. Uka før 17. mai hadde jeg et bildeforedrag om Norge på dagsenteret her i Saku. Det kom overraskende mange – i hvert fall over 20, som er nærmest ny rekord der. Alle sånne møter med mennesker er med på å bygge tillit og relasjoner til menigheten, så det er bare å takke og bukke for muligheten til å si noen ord. Til slutt i foredraget viste jeg meg fra min mest typiske norske side; med anorakk, ryggsekk og flagg.
17. mai fylte Grunnloven 200 år, og vi hadde nok håpet at ambassaden ville invitere til noe. Som Oscar Wilde har sagt det: «Det er grusomt kjedelig å gå i selskaper, men det er FRYKTELIG ikke å bli invitert!».

Men selv ikke på en sånn jubeldag inviterte ambassaden oss, til tross for at det er veldig få nordmenn som er fastboende her – og fullt overkommelig å invitere alle. Kun VIP’er («ambassadens kontakter») er invitert, fikk vi høre. Derimot var jeg sammen med noen få norske på en feiring den 16. mai i regi av Norwegian-Estonian chamber of commerce. Stor takk til dem for at jeg fikk komme, selv om jeg ikke jobber i en veldig kommers bransje!:)
På selve 17. mai så sønnen vår, Joel, og jeg på 17. maitoget fra 2012 på Youtube, og vi marsjerte og sang Ja vi elsker i stua. Det er bare å håpe på at vi har kommet hjem til Norge innen 2064, så får vi i alle fall med oss Grunnlovens 250-årsfeiring!

Vi hadde ei gruppe fra Norge på besøk den siste helga i mai. De holdt seg i Tallinn, men jeg fikk et hyggelig møte med dem under og etter gudstjenesten i Mustamäe den 25. mai. Der var det mange bra folk, både tidligere biskop Hagesæter med frue, ekteparet Rimehaug, våre gamle kjente familien Frøyen fra Førde, misjonsdamer fra foreninga Ester på Sula, presten i Egersund og mange flere. Foreninga Ester hadde forresten med seg noen flotte gaver til oss, ikke minst til babysangarbeidet – tusen takk skal dere ha!:)
I går var det familiegudstjeneste i Mustamäe hvor Liis (11) ble døpt. I tillegg skal det være dåp av Liisi på fredag. Og gjett hva: Alle fire fadderne snakker norsk: Ettåringen Miriam, Tiina, Ave og meg. Det er ikke så lett å finne faddere for estere; det er såpass få som er døpt og konfirmert. Men vi tok med glede på oss den oppgaven!

Om noen få dager kommer det en ny norsk gruppe på besøk. Denne gangen er det Lunde og Flåbygd menighet som arrangerer tur. Tilsammen skal de være 45. Noen er også fra Drangedal eller Holla (Ulefoss). Et par ungdommer kommer også, mine tidligere konfirmanter, som skal bo hjemme hos oss pinsehelga. Det er derfor litt å forberede denne uka. For vi skal jo også ha en stor, stor dag på søndagen, med fem dåp og sju konfirmasjoner i Saku menighet. Etterpå blir det kirkekaffe hjemme hos oss. Ekstra flott å ha Lunde menighet med på dette – det er jo vår norske hjemmemenighet. Det er forresten alltid flott å møte norske støttespillere, uansett hvor de kommer fra. Da blir det mer konkret at det er noen der hjemme som ber for oss og støtter arbeidet!
Nylig fikk vi høre at vi etter all sannsynlighet får to norske ettåringer / voluntører fra neste år: Elna og Sondre. Hjertelig velkommen skal dere være – vi gleder oss til å bli kjent med dere og ta fatt på samarbeidet!

Enda er det mange ting å si, men her ble det fokus på det norske. Våren er tross alt norsk.
MagneJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar