torsdag 12. desember 2013

Snart jul nummer tre i Estland


Man kan si mye om jula, men den kommer som regel etter en litt for travel advent. Så også i år. Nå er det fullt opp med ting som skal gjøres eller som vi skal være med på. I dag er det Saku menighets julefest for barna. Lørdag er det julefest for barna i Mustamäe – barn som har blitt invitert gjennom barnevernet. Det ble så mange barn at det egentlig blir fire fester på en dag! Så er det diverse ting som skal skrives – julehilsener og julebrev til både menigheten, givere og partnere og vennskapsmenigheter. I tillegg prøver vi å få sendt ut en del julekort privat. Og så er det gudstjenester og konfirmasjonstimer!
Tirsdag var det juleavslutning for misjonærene, hvor vi også var med. De aller fleste misjonærene i Estland er finske, men vi er en liten norsk kontigent også; Joel, Ave (estisk-norsk og jeg, samt ettåringen vår Miriam . Alle trakk hver sin rolle i en dramatisering av juleevangeliet. Veldig fint og morsomt – selv om cd’n hang seg opp noen ganger og det da hørtes ut som en rap-versjon av juleevangeliet! Jeg var hodet til kamelen til vismennene. Ave var den tredje herberge-verten, mens Joel var sau og sa bæ! Erkebiskopen var også til stede på julefesten, og hadde trukket rollen som julestjerna. Det var noen som lurte på om det var tilfeldig at han hadde fått akkurat den rollen. - Ingenting er tilfeldig, repliserte erkebiskopen.
På julaften skal vi ha familiegudstjeneste og førstedags høymesse. Så får vi håpe at det kommer folk. Jula er veldig familie- og tradisjonspreget i Estland, sånn sett ikke helt ulikt Norge. Forskjellen er at det er mange flere som overhodet ikke kjenner til juleevangeliet.
På julaften er det som regel bare den aller nærmeste familien som er sammen – dermed sitter mange enslige dessverre alene den dagen. Mange tar del i tradisjonene med å gå til gravene og pynte der. Så ser de på TV, hvor det gjerne er noen spesielt gode filmer. Mange har et lite juletre, men som regel mindre og enklere enn man er vant med i Norge. Under treet ligger det kanskje fem-seks julepakker. Det er den nærmeste familien som gir til hverandre, og gavene er relativt enkle. Noen gir utover det, men det er kommet først de siste årene. Denne sida av den estiske jula liker jeg...
På menyen julaften i de estiske hjem står det som regel følgende: Svinestek, poteter, surkål, blodpølser og saus, i tillegg til syltede agurker og gresskar osv. Så gjerne is sammen med frukt til dessert.
På første eller andre juledag er det vanlig å invitere litt bredere utover i slekta, og kanskje reise til dem som bor et annet sted – hvis været og føret tillater det.
Det går litt flere til kirke julaften enn andre dager i året, men en del av dem er folk som kun går den ene dagen i året, og de vil gjerne til en tradisjonell kirke. Dermed kan vi ikke regne med at spesielt mange av dem vil finne veien til våre menigheter i Saku og Mustamäe akkurat den dagen, men vi kan jo håpe...:)
Magne

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar