mandag 23. februar 2015

Tall, tull, tæl og litt til

I går hadde vi årsmøte her i Saku st. Thomas menighet. I Estland er det sånn at stemmerett ved årsmøtet («årsmøtemedlemmer») har bare de som er døpt og konfirmert, som har betalt kirkeskatten sin og gått til nattverd minst én gang i løpet av fjoråret.
På årsmøtet var det min oppgave å legge fram årsmeldinga, og jeg trakk fram noen punkter og tall (og de som ikke liker tall, kan jo gå videre til TULL!).



TALL: Ved årsskiftet hadde Saku menighet 35 medlemmer, som er en vekst på 14 fra året før (men per dags dato er vi blitt 38). 20 av de 35 er «årsmøtemedlemmer». Vi hadde sju dåp (seks voksne, ett barn), 11 konfirmanter – og én vigsel. Gjennomsnittlig deltok 22 mennesker på våre gudstjenester (i fjor 21). I menigheten var det til sammen 130 undervisningstimer for ungdom, 66 for barn (inkludert leirer). Til sammen var 29 med som frivillige medarbeidere i menigheten.

Noen nøkkeltall for Mustamäe menighet også, Sakus storesøster innenfor menighetsplanting (hvor NMS og vi også er involvert): Der var det ved årsskiftet 74 medlemmer (50 i fjor!). 35 av de 74 er årsmøtemedlemmer – av de resterende er det mange barn). 12 ble døpt og fem konfirmert i fjor. Gjennomsnittlig gudstjenestedeltakelse var 32 (oppgang fra 24!). Til sammen var det 99 undervisningstimer for barn og 27 for ungdom. 31 har vært med som frivillige.

Fellesnevneren for menighetsplantene i Saku og Mustamäe, er at de på papiret er veldig små. Men de kommer høyt opp på statistikkene innenfor barne- og ungdomsarbeidet og har mange frivillige i forhold til medlemsmassen. Og det er jo gledelig, er det ikke? På bildet til høyre ser du fire ungdommer fra Saku (Viktoria, Reelika, Rainer og Deidre) som nylig var med på sin første kristne ungdomsleir.
„Gud, du er rik“ heter en norsk salme. Men i tillegg til Gud selv, er utvilsomt troende og tjenende mennesker kirkas største rikdom.
Jeg leste forresten akkurat i lokalavisa at det skulle være en samling på Saku kommunes ungdomssenter med temaet „hvordan bli rik“? Og i en estisk nettavis leste jeg om en lærer som hevder at estiske skolebarn er av de ulykkeligste i verden fordi de har altfor mye fokus på lekser, karakterer og karriere. De immaterielle verdiene står svakt i samfunnet. Det er paradoksalt nok Estlands kanskje største fattigdom.

TULL: Tullet er at det følgende ikke er tull: Vi leter etter et sted å bo. For vi leier et hus, men eierne kommer tilbake 1. august. Så nytt bosted i Saku er et forbønnstema. Siden det nesten ikke er noen ting til leie nå, har vi vurdert å kjøpe privat. Til nå har vi vært på fem visninger. Mest inntrykk gjorde det med rikspolitikeren som overhodet ikke hadde ryddet noenting i leiligheten, og som i tillegg ikke hadde tid til oss, til tross for at vi hadde gjort avtale. Og så var det hun huseieren som ringte til oss kvelden etter visningen og sa at vi ikke burde kjøpe huset deres, for der er det så mye å gjøre, og vi har jo kommet til Saku for større og viktigere ting, som hun sa!:) Vel, folk er forskjellige.

TÆL: Overskriftene er kanskje litt kunstige...men jeg mener absolutt at de nye konfirmantene her i Saku har tæl! De er riktignok bare tre. Men det er ei spennende gruppe; de har masse spørsmål - og tør å stille dem! To er konfirmanter nå først og fremst fordi de skal gifte seg (og da er det et krav at de er konfirmert først). Den siste er ei dame som ønsker å døpe barna sine, og da må hun selv først være konfirmert. Hun er forresten samboeren til en treningskamerat av meg i triatlongruppa her i Saku. Litt morsomt var det da han begynte å spørre meg om konfirmasjonskurset i garderoben etter ei trening: Han spurte for en kamerat, sa han. Men egentlig gjaldt det samboeren.:)

OG LITT TIL: Kirkebygget i Saku har fått arkitektoniske endringer igjen! Denne gangen er det etter forslag fra kommunearkitektene, og etter min mening har det blitt bedre enn før! Billigere også – det blir litt færre kvadratmeter, og vi får utnytta kjellerarealet bedre. Nå gjelder det å samle inn penger til prosjekteringen. Vi skal samle inn lokalt, og vi har flere partnere som vil være med å gi.  NMS gir det som blir samlet inn til kirkebygget (såkalt ikke garantert prosjekt).
Flere partnere ønsker å vente med å overføre eller samle inn penger til prosjekteringen er ferdig (og vi har et mer nøyaktig prisoverslag). Dermed står vi litt stille akkurat nå. Vi trenger alt i alt i underkant av 40000 euro for prosjekteringen. Ditt bidrag kan du gi på NMS’ sin hjemmeside:
Takk!

MagneJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar