fredag 20. september 2024

«Ditt rike står gjennom alle tider»

Foto: Magne Mølster

 

En ny sesong er for lengst i gang i misjonsarbeidet i Estland, og her er en liten oppsummering av det viktigste siden sist.

I september hadde jeg mulighet til å være med på en todagers tur for prester i prostiet. Det var spennende og mye inspirasjon å hente: Å se på gamle, flotte bygg og møte mennesker som tjener andre steder. Bildet er ruinene av et Maria-kapell, bygget på 1200-tallet, og det minner meg om Salme 145, vers 13: «Ditt rike står gjennom alle tider, ditt herrevelde gjennom alle slekter.»

Foto: Kadre Arikainen
Men la oss gå litt tilbake i tid, siden det er lenge siden siste blogg. I juni fikk vi blant annet være med på vigslingen av Mustamäe kirke, som fant sted slik det er omtalt i et tidligere blogginnlegg. Og vi hadde „bokslipp“ av en liten bok om Saku menighets og kirkebyggs historie. Den er ført i pennen av historikeren Reigo Rosenthal, som er medlem av menigheten. Også menighetsrådsleder Kristiina Seppel og jeg har hatt en god del å gjøre med denne boka. Teksten er på estisk, men det er sammendrag på engelsk, og alle bildene har både estiske og engelske bildetekster. Boka er både en fin „souvenir“ å gi for eksempel til samarbeidspartnere, det er en dokumentasjon av det som har vært og – på en nøktern måte - et vitne om Guds verk i Saku. Forhåpentligvis vil boka være til inspirasjon for andre. Vi satser på at salget veier opp for trykkeutgiftene. En spesiell stor glede var det å overrekke boka til Mihkel Reinup i forbindelse med at han fylte 90 år i juni. Mihkel er selv et levende stykke menighetshistorie, og har vært viktig både som kirketjener og bønnegruppeleder.

Foto: Magne Mølster

Før familien reiste til NMS’ familieleir
på Havglimt og deretter hadde sommerferie i Norge, var en god gruppe fra Saku menighet med på EELK sine kirkedager i Viljandi - i det sørlige Estland. Siden Ave opprinnelig kommer fra denne byen, var dette spesielt for oss. Saku menighetens lovsangsgruppe bidro til det svært allsidige programmet med å arrangere en lovsangskveld i Viljandi baptistkirke. Flere av Saku menighetens barn var med i det store barnekoret som sang på sangplassen i Viljandi – i en TV-overført direktesending.


Foto: Merit Liivo
Saku barneleir gikk av stabelen august i år igjen. Dette var den 13. gangen, og det var stor interesse
både for å delta og å være med som ledere. Til slutt ble det vel sånn at alle som ville fikk være med – 35 barn fra 7 til 12 år, samt 13 ledere. Så stor deltakelse førte til at vi overskred budsjettet noe, men det er tross alt viktigere ting her i verden. :)

Den siste helga i august er det alltid kafédag i Saku. Da åpner folk opp kafé i hagene sine, og forskjellige frivillige organisasjon (som ønsker det) har sine egne kaféer. Etter at menigheten flyttet inn i kirkebygget, har vi vært med på dette hvert år. Erfaringene er gode. Det gir litt penger i kirkebyggkassa, som kommer godt med, siden kirkebygget ikke er helt ferdig ennå. Men enda viktigere er møtene med mennesker. Som i fjor hadde vi rundt regnet 200 besøkende i løpet av denne lørdagen, og mange av dem hadde aldri vært inne i kirka før. Kapellan Ariel og jeg var guider i kirka, mens et flott og stort team av frivillige lagde og solgte gode saker – og vasket opp. Dagen etter var det gudstjeneste med velsignelse av barnehagebarn, skolebarn og lærere. Også det er tradisjon denne helga. Skolestart i Estland er først 1. september.

Foto: Tiina Klement

Fra og med september
er de vanlige «faste postene» i menighetene i gang igjen – både i Saku og Mustamäe. Til disse «faste postene» hører også barne- og ungdomsarbeid, og da er det berikende å ha en flott, norsk praktikant (eller «ettåring») på laget. Dette året heter han Eirik Gautestad Norheim. Han har faktisk vært «ettåring» før her i Estland – han levde sitt første leveår her som sønn av tidligere Estlands-misjonærer Kjersti Gautestad og Bård Eirik Hallesby Norheim. :)

Ett av fokusområdene til Eirik i høst blir forberedelsene til det store Taizè-nyttårstreffet i Estland fra 28. desember til 1. januar. Målgruppen er unge fra 18-30 år. Mustamäe kirke og menighet spiller en sentral rolle i forberedelsene, og her kommer det også til å bo Taizè-brødre utover høsten – sammen med Eirik. La det være nevnt at også unge voksne fra Norge er hjertelig velkomne til dette treffet. Alle deltakere får en vertsfamilie å bo hos (to og to).

Foto: Asbjørg Oksavik Sve

Til slutt et bilde fra Estlands-turen
til gruppa fra NMS Gjenbruk nå i september. Jeg guidet dem rundt i gamlebyen og hadde dem med til Saku kirke etterpå. Søndag var de på gudstjeneste i Mustamäe, og de hadde også andre poster på programmet. Turleder var Asbjørg Oksavik Sve.

Magne :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar