onsdag 15. juli 2015

Flere troende i Estland

Estland er regnet som ett av verdens mest sekulariserte land. Undersøkelser har vist at det materielle betyr veldig mye her, mens Gud, det åndelige og tro betyr lite sammenliknet med de fleste andre land. I løpet av den tiden jeg har bodd her i landet, har bildet av esternes tro fått noen nyanser. Rett nok er det mange ateister, og noen som er direkte mot all religion. Det er trist når vi for eksempel ikke får lov å henge opp plakater for konfirmasjonskurs eller gospelgruppa på skolen.

Men mange estere (særlig kvinner) har en tro på en høyere makt, og er søkende, selv om troen er ofte enda mindre knytta til kirka enn i Norge. I Norge er tross alt dåp og konfirmasjon fortsatt viktige tradisjoner, særlig på landet. I Estland ble disse tradisjonene nesten utviska i sovjettiden, og mange (særlig unge) mangler peiling på hva kristen tro handler om.  Samtidig har den kristne kirke vært til stede i Estland siden middelalderen, og den kristne arven sitter litt „i veggene“ selv om den var 50 år delvis under jorda i kommunisttiden. Mange ble døpt i skjul, fordi en bestemor ville det, selv om hun ikke turde å snakke så mye om troen til sine barn og barnebarn. 

For en måned siden ble resultatene av en stor undersøkelse om esternes tro offentliggjort. Denne typen undersøkelser gjennomføres fast hvert femte år. Utviklinga er hyggelig lesning for de av oss som brenner for kirke og misjon, for tallene viser nemlig at i løpet av de siste fem årene...
...har antall ateister sunket, samtidig som flere enn før (nemlig 39 pst) tror at det finnes en Gud.
...har flere blitt tilhørende en menighet.
...er flere døpt enn før (57 prosent er nå døpt).
...har antallet som kaller seg troende (20 pst – en økning på 7 pst) eller heller mot å tro (26 pst) økt.
...er flere blitt positive til hovedtankene i kristendommen (59 pst).
...har flere fått interesse for kristendommen.
...har flere nå en tro på et liv etter døden (en av to estere).

Denne «økninga på trosbarometeret» er størst blant den russisktalende delen av befolkningen, som ofte er knytta til den ortodokse kirka. Men også blant etniske estere er det en tydelig oppgang. 

I det arbeidet vi står i, med fokus på menighetsplanting, ungdom og kirkebygg, er det motiverende å kunne si og tenke at vi er del av en bevegelse som er på opptur og som har framtida for seg!

Så til det mer praktiske livet i menighetene i Mustamäe og Saku akkurat nå: Det er tydelig sommermodus. Det vil si at det som skjer i menighetene stort sett er søndagens gudstjenester, samt leirer for barn og ungdom. Det er flere leirer av forskjellige typer. I skrivende stund er Tiina og andre ledere og barn fra Mustamäe menighet på leir i Käsmu nord for Estland. De storkoser seg! Samtidig har vår ungdomsleder Ranno fra Saku menighet og noen andre ungdommer herfra fotballeir akkurat nå i Vest-Estland – litt a’la KRIK-konseptet i Norge.

Tusen takk til støttespillere i Norge, som er med og støtter NMS sånn at slike ting er mulig å gjennomføre!

Selv er jeg ikke på leir, og prøver jeg å komme ajour med ting og tang etter en travel vår, med mange arbeidsoppgaver, barnefødsel, flytting og barnedåp. Nå er i hvert fall kontoret i det nye huset oppe og går, et koselig loftsrom med rundt, stort vindu og mye himmel. Så her er det lett å bli inspirert!

Magne:-)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar