lørdag 29. november 2014

Begivenhetsrik november

I den estiske kirka er det vanligvis ganske stille på aktivitetsfronten fra starten av juni til starten av oktober. Nå er en hektisk november måned snart historie, og det er på tide med en liten oppsummering før vi går inn i et nytt kirkeår.

I Saku menighet begynte måneden med en stor dugnad ved og i bedehuset. I år traff vi godt med datoen: Bladene hadde falt ned fra trærne, og snøen hadde ikke kommet ennå (det har den nå!). Så var det raking av løv, rydding og vasking inne i bedehuset, hogging og stabling av ved for vinteren osv. En fin (men slitsom) dag. Det er alltids noen du regner med skal komme, som ikke kommer. Men desto hyggeligere med folk du ikke regner med skal komme, men som kommer! Høydepunktet var lunsjen, som bestod av en suppe som jenteklubben hadde laget til oss! 


Midt i måneden var det en „norsk helg“ både i Mustamäe og Saku, med hyggelige besøk fra en konfirmantgruppe (Hundvåg) og en menighetsstab (Birkeland). Besøk fra Norge er som regel hjertelig velkommen, men ekstra greit når gjestene klarer seg mye på egenhånd. Så er det selvfølgelig ikke alle besøkende som kan skilte med en tidligere Estlands-misjonær som reiseleder. Birkelands reiseleder var nemlig Kjersti Gautestad Norheim, misjonær i Estland for om lag ti år siden. 


I Saku har vi hatt bra gudstjenesteoppmøte i november, og det er spesielt hyggelig. Dessverre er det ikke like mange hele året (les: sommeren), men desto mer gledelig når det fylles opp mange søndager på rad. Så har det også vært en del „spesialgudstjenester“, som familie- og ungdomsgudstjeneste og gudstjeneste med norske gjester. Nå førstkommende søndag (1. advent) kan det bli overfullt: Da er det nemlig 20-årsmarkeringa for gjenåpninga av Saku bedehus, og den estiske erkebiskopen Andres Põder kommer til og med for å kaste glans over arrangementet.
Men, vent nå litt – det der ble ikke helt rett. For erkebiskopen ble nemlig erkebiskop emeritus (pensjonert) akkurat nå for seks dager siden, og det ble valgt en ny erkebiskop på onsdag. Han heter Urmas Viilma, er bare 41 år gammel, og en mann som vil mye for sin kirke. Så dette blir spennende å følge. Var akkurat i går og hilste på ham sammen med Merete Hallen og Sven Skjold fra NMS’ hovedadministrasjon i Stavanger. De har vært på besøk noen dager. 


Men tilbake til hvorfor vi feirer i morgen: Fra 1939 til 1994 var Saku bedehus postkontor. Bedehuset ble nemlig konfiskert da russerne kom. 1. advent 1994, for akkurat 20 år siden, begynte presten i nabosoknet å holde gudstjenester her. Idag er vi en selvstendig Saku menighet som legger litt på oss år for år - og som ønsker å reise et eget kirkebygg i Saku.

Etter gudstjenesten i morgen blir det kirkekaffe og hilsener, og deretter bærer det opp til kommunehuset: Der skal adventslysene tennes, og jeg skal til og med ha en liten hilsen der. Be for meg!

Mye annet har også skjedd denne måneden. Får skrive mer en annen gang om dette. Tar til slutt med at jeg nå har fått vigselsrett i Estland. For å få den retten måtte jeg ta en eksamen. Skrekk og gru! Jeg skal innrømme at diverse lovverk med juridiske formuleringer på estisk ikke gjorde eksamenslesningen til en veldig lystbetont greie. Men det gikk bra til slutt – og nå har jeg stempel og kan utføre både de statlige og kirkelige sidene av vigselshandlingen i Estland!


MagneJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar