mandag 9. oktober 2017

Nytt om kirkebygg og „noko attåt“

Mustamäe kirke begynner – utrolig nok – allerede å bli ferdig utvendig. Nå holder bygningsmennene på med isolering av tak og vegger! Søndag var det første konsert i kirkeamfiet, der både korset som skal opp på kirkeveggen utvendig - og folk - ble velsignet.

Mange har undret seg over at byggingen av Mustamäe kirke kom såpass fort igang. Saken er den at Tallinn by fyller hundre år neste år (2018 - tidligere het byen Reval). Samme år er det hundre år siden Estland fikk sin første selvstendighet. Som en fødselsdagsgave til byen har politikerne i Tallinn – så å si mot alle odds – ønsket å skjenke den folkerike Mustamäe bydel et sakralbygg. For noe slik finnes jo ikke der fra før av. For de fleste politikerne betyr nok kirkebygg
ets potensiale som konsertbygg, diakoni- og ungdomssenter mest. Men da byen tilbød å være med og betale kirkebygget for å få det ferdig til jubelåret 2018, var det ikke noe annet alternativ for menigheten enn å „hoppe på toget“, som det heter. Til nå har byen støttet med ca. 14 mill. kroner, om lag halvparten av det kirka totalt er budsjettert til.

Utfordringen ligger i at menigheten må skaffe mye penger selv på kort tid, helst innen utgangen av november. Fortsatt mangler ca. 1,8 millioner kroner på å gjøre ferdig og betale for alt arbeidet utvendig og med kirkas „skall“ (som man sier her) -  og da gjenstår fortsatt det meste innvendig. Fristen for å betale dette og unngå stopp i arbeidet, er i slutten av november. Så får vi legge dette i Guds hender. I tillegg til pengene fra NMS, har menigheten selv foreløpig samlet inn om lag 450 000 kroner.

I den estiske lutherske kirka er det bare bygget èn annen kirke etter 2. verdenskrig (Viimsi kirke), så dette er stort!

Hvordan går det så med kirkebygg-planene i Saku? Blir dette den tredje kirka ut?
Selv om vi har tomt og godt mot, er det uklart når vi er i stand til å begynne å bygge. Riktignok har vi til sammen samlet inn nærmere en million kroner - noe lokalt, resten er gaver og prosjektstøtte fra venner og organisasjoner i  Tyskland, Finland og Norge (NMS). Dette er om lag en tidel av det vi trenger totalt til hele prosjektet, en åttedel av selve kirkebygget. Kirka i Saku er mindre og rimeligere sammenliknet med Mustamäe-kirka. Vi jobber aktivt med sakene, og er veldig glade for at en ung, flink mann ved navn Ardon Kaerma har påtatt seg å bli prosjektleder for kirkebygging i Saku.

Dessverre mangler foreløpig politisk vilje til at det offentlige lokalt i Saku skal bidra økonomisk, annet enn med nikk og velvilje. Vanligvis ser ikke det offentlige det som sin rolle å støtte den slags i Estland. Den 15. oktober er det lokalvalg, og jeg ble så seint som i dag tilskrevet av en politiker fra en lokal liste som gjorde meg oppmerksom på at hun og deres parti vil bidra til å bygge kirke i Saku! Så hvem vet hva som er mulig etter valget også her?!

Nok om kirkebygg for denne gang. Noen stikkordsmessige andre nyheter til slutt: Konfirmantgruppene er i gang i både Mustamäe og Saku, denne gangen med mange unge konfirmanter (i estisk sammenheng). I starten av september kom ettåring Ingvild Prestbø fra Fitjar til Estland. Hun er godt i gang med både arbeid og språk, og vi ser fram til fortsettelsen. I år er det ekstra spennende at NMS har valgt å rekruttere to estiske ettåring til sitt misjonsarbeid i England, så da er Estland med også der!

Lørdag velsignet jeg en nyplantet offentlig skog i Saku. Jeg var også med på dugnaden med å plante, er jo tross alt i „gartnerbransjen“ (dvs. menighetsplanter). Det var veldig hyggelig å bli invitert som Saku menighets prest i en slik anledning, og det av mennesker som jeg aldri har sett på våre arrangementer. Været holdt seg akkurat til åpningsseremonien var avsluttet med velsignelsen i Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn. Da åpnet himmelens sluser seg, og intet øye eller noe annet var lenger tørt.

Magne
J

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar